[Text publicat a El Miragall, el BIM del meu poble]
Avui, com que estem en estiu i és temps de rebaixes, voldria proporcionar-vos un 2 x 1. És a dir, faré dos articles pel preu d’un.
El primer es titula “Sentimentalisme versus pragmatisme?” i diu així:
El patrimoni de l’Ajuntament de Castelló és més gran del que la majoria pensem. Són molts els edificis de tota mena i solars que posseix i, és clar, no pot mantenir-los en les condicions adequades per a l seu ús. Els té, però en alguns casos és com si no els tinguera. No cal que us pose exemples que tots coneixeu. Aquest patrimoni suposa una font de despeses a les quals, en bastants casos, no sel’s trau cap profit o no se n’obté el profit que caldria i que va en detriment de moltes altres coses que es podrien fer o tenir. Per raons sentimentals, polítiques o populistes (oportunistes) aquesta cadena d’adquisicions, potser benintencionades, que resten després en els llimbs de l’oblit i l’abandó, no sembla tenir aturador.
De vegades jo em pregunte si no seria millor desprendre’s d’una bona part d’aquest patrimoni i poder així i a canvi mantenir i gestionar en condicions el que hi reste. I ara us ho pregunte a vosaltres i els ho pregunte també als polítics locals: Sentimentalisme (o oportunisme) o pragmatisme (o realisme)?
El segon article es titula “En agost no es llig?” i diu així:
Avui mateix he anat a la biblioteca municipal. Estava tancada i hi havia un cartell enganxat a la porta que deia: “La Biblioteca romandrà tancada del 14 al 31 d’agost. Bones festes!” . Home! —he pensat—, que jo sàpia les festes duren una mica menys d’una setmana. He pensat també: justament ara que és quan més temps té la gent per a llegir, van i tanquen la biblioteca.
No vull parlar ara de les mancances de la nostra biblioteca, que en són moltes i que la fan poc menys que inoperativa, com, per exemple, l’absència total d’un arxiu. No sols és que no dispose d’un arxiu informatic, com sol ser allò habitual en totes les biblioteques del món; fet que, per cert, impossibilita, juntament amb altres coses gens menystenibles, que els seus llibres apareguen en la Xarxa de Biblioteques Valencianes —una eina informàtica a tarvés de la qual pots buscar qualsevol dels llibres de que disposen les biblioteques de la xarxa, saber si hi és i en quina biblioteca—, no, no sols és això, sinó que no disposa de cap mena d’arxiu (ni tan sols manual) en el qual pugues consultar si hi ha un llibre determinat. I si no pots saber si un llibre està, és, directament, com si no estiguera. Tampoc vull parlar ara del fet que molts dels llibres estiguen tancats en diversos llocs sense que pràcticament ningú sàpia de la seua existència i sense que es puguen consultar. No, no parlaré d’això. Però, que perquè és agost estiga tancada em sembla, de veritat, molt lamentable. Per a acabar-ho d’adobar, entre en la pàgina web de la Universitat de València i em trobe, com un colp als ulls i al pensament, aquesta notícia: “Les biblioteques de Tarongers, Burjassot i Blasco Ibáñez obrin les 24 hores”. Ja sé que no és ni pot ser igual, però que siga tan diferent! També sé que, de segur, hi ha raons cojunturals i, ai las!, estructurals que justifiquen de sobres aquest tancament. El que s‘ha de fer, però, és canviar la cojuntura i l’estructura, i no permetre que aquestes imposen el que ni volem ni és desitjable. En qualsevol cas, per a mi que llegir és una festa, que em diguen “La biblioteca està tancada. Bones festes!” em sembla contradictori (i una mica trist).
Al cap i a la fi es tracta del mateix problema que el del patrimoni de l’ajuntament: d’establir prioritats i saber què es vol, què és més necessari o convenient.
Veus per on!, les dues coses etaven a la fi relacionades: patrimoni i biblioteca. Tot és, a la fi, qüestió de línies d’actuació política, de primar unes coses o altres, de saber qui tipus de poble volem.
divendres, 1 d’octubre del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
La verdad es que realmente es muy frustrante los horarios de las bibliotecas públicas. Ya he dejado de ir a una de las más importantes de mi ciudad porqué por las tardes (que es cuando yo puedo estudiar allí) habre -atencíón:- TRES horas. De cinco a ocho.
De la misma forma, le veo una pega al sistema de la red de bibliotecas valencianas: podemos saber si una biblioteca tiene o no un libro determinado, pero no si lo tiene disponible o si otra persona lo ha cogido.
Y en cuanto al primer articulo, no solo el ayuntamiento está 'saturado' de propiedades desatendidas, también las consellerias de la generalitat. Lo porqué aún estoy estudiando en unos edificios que rozan la ilegalidad.
Anem per parts:
De l'excés d'espais: Totalment d'acord, encara que estic segur que no hi ha sols una solució, crec que la possibilitat de lloguer podria ser un pas per a no perdre capital, i alhora evitar sobrecostos. I no sols en els espais desocupats, sinó amb els que si que estan ocupats i tenen zones que podrien servir. Casos com era abans de la reforma el bar de l'obrera, o altres serveis. Crec que ja és hora de cobrar també amb un mínim, però cobrar per l'ús de certes infraestructures i serveis, per a que qui ho utilitze ajude al manteniment, i millora d'aquest servei.
De la biblioteca: Certament ja seria hora de tindre un bibliotecari. Supose que saps quin és el motiu de l'abscència de biblioteca una setmana abans de festes. Però també és cert que entre els becats de diputació hi ha gent que s'hagués pogut utilitzar per a no tancar la biblioteca, i tal volta començar a fer una base informàtica de fitxes de tots els llibres. A Sumacàrcer estaven fent una cosa semblant amb els naixements i morts dels últims 150 anys.
Tan de bo, solucionem aquests problemes, i altres. I poc a poc ajudem a fer del nostre un poble millor.
Això del lloguer no ho havia pensat. També podria ser una solució.
...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...
desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ
TE SIGO TU BLOG
CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...
AFECTUOSAMENTE
TOBIES
ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER Y CHOCOLATE.
José
Ramón...
Publica un comentari a l'entrada