Com que els organitzadors de la cosa ens han demanat la màxima difusió, col·labore des d’ací a aquest propòsit. Del 14 al 18 de juliol (de 12 a 14 hores), a la Universitat d’Estiu de Gandia, coordinaré un curs (de entre els molts cursos que hi haurà) que portarà per títol
Per què no podem prescindir de la filosofia
i en el que participaran, a més de mi mateix:
- Antoni Domènech (Universitat de Barcelona)
- Manuel García-Carpintero (Universitat de Barcelona)
- Javier Rodríguez Alcázar (Universidad de Granada)
- Jennifer Saul (university of Sheffield)
Encara no sé el títol de la ponència de cadascun. Quan ls sàpia tots, els posaré ací també.
Aquest és el resum del contingut i els objectius del curs que he redactat per a la Xarxa Vives d’universitats:
Malgrat la seua reputació de disciplina difícil, hermètica i allunyada de la quotidianitat, la filosofia és una disciplina essencial per tal de comprendre el nostre entorn cultural social i polític i per tal d’entendre’ns nosaltres mateixos com a persones. Vulguem o no és la tradició filosòfica la que ha configurat la nostra cultura, els nostres sistemes polítics, el nostre sistèma ètic i de valors i, en genral, la nostra cosmovisió. Vulguem o no, la filosaofia impregna la nostra vida quotidiana d’una manera absolutament ineliminable. D’una altra banda els problemes clàssics de la filosofia, lluny de ser problemes estranys i aliens, són problemes ben pròxims a cadascun de nosaltres, preguntes que una vegada i una altra ens assalten durant la nostra vida i que, per molests que puguen ser, atesa la incertesa de qualsevol resposta que ens puguem donar, són essencialment nostres, humans.
Temps diferents comporten noves concepcions i nous problemes i es la tasca de la filosofia abordar-los en primera instància i de la manera més general. Ja vindran després els qui, amb orientacions més pràctiques —polítics i legisladors— en faran la seua aplicació, si cal.
L’objetiu d’aquest curs és mostrar quina és la natura general de la filosofia i, sobretot, exemplificar alguna de les seus connexions diverses amb diferents vessants de la vida i del coneixement, des del feminisme a la literatura, passant pel compromís social.
2 comentaris:
El curs fa molt bona pinta: ho apunte a la llista i estaré atent a la matrícula. De Manuel García-Carpintero tinc un llibre a casa d'aquests que no he llegit ni potser llegisca mai (el vaig començar, però en una mala època per a sobresforços humanístics...). És un manual universitari (o això crec) que es diu "Las palabras, las ideas y las cosas": un títol magnífic per a una exposició de la filosofia del llenguatge. Me'l van recomanar a la UOC, i amb bons motius, crec.
Hola Tobies!
Agrariría que digueres la informació de matricula quan la tingues al teu abast. Jo soc de Gandia, i em fa molta ilusió que es faça alguna cosa sobre filosofia a la meua ciutat :)
Si puc m'agradaria anar. A mes, es una oportunitat de coneixer a la teua benvolguda Jennifer. He llegit el seu perfil a la universitat de Sheffield i em pareix prou impresionant.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada