divendres, 7 de març del 2008

Problema lògic (IV)

El mestre Ben Pensat va reunir els seus deixebles (ja sabeu, Anselm, Baruch i Constantí) i els va dir: tinc ací quatre cartes, cadascuna té un número en una cara i una lletra en l'altra, m’han dit que la que tinga una vocal en una cara, ha de tenir un número parell en l’altra (i.e.; si una carta té una vocal en una cara, aleshores té un número parell en l'altra cara). Aquestes són:



I aquesta és la pregunta: quines cartes cal girar per tal de comprovar que realment això és veritat?

Anselm, Baruch i Constantí es retiraren a meditar i meditaren una bona estona. Després tornaren on estava el mestre Ben Pensat i donaren cadascun una resposta diferent. Tan se val la resposta que donaren i si encertaren o no. El que vull és saber quina resposta doneu vosaltres. Us animeu? Endavant!

PD: Recordeu que cal raonar la resposta. La solució, el dimarts.

7 comentaris:

Bettie ha dit...

Bien, voy a aventurarme a dar una respuesta: creo que sólo hay que girar la carta con la letra E. Si tiene detrás un número par, será verdad. Porque lo que el mestre Ben Pensat ha dicho es que las cartas con una vocal deben tener un número par en la otra cara, pero no que los números pares deben tener una vocal en la cara inversa.

Un saludo

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb Ataxia i el seu raonament...

Vista Parcial ha dit...

El raonament (parcial-ment) està bé, però (lamente dir-ho) la resposta no. La resposta no és correcta, com veureu demà.

Emili Morant ha dit...

Sí, s'ha de girar la E. Però cal girar també la carta que té el 7, perquè en cas que no tingués una vocal a l'altra banda, s'incompliria la "regla" que hem de verificar - i ens hem d'assegurar. Sembla una nova exploració del significat de la implicació lògica, però aviat ho aclarirem amb el mestre Ben Pensat.

Adolfo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Adolfo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Adolfo ha dit...

Supose que encara arribe a temps per a comentar :)

El 8 pot tindre o no una vocal a l'altra cara, perque això és indiferent per a la veritat de l'enunciat "la que tinga una vocal en una cara, ha de tenir un número parell en l’altra", ja que aquest enunciat és compatible amb l'enunciat "les cartes que tenen un nombre parell a una cara poden tenir una vocal o una consonant a l'altra cara". En canvi és incompatible amb l'enunciat "les cartes que tenen un nombre imparell a una cara poden tenir una vocal a l'altra" perque entraríen en contradicció.

Aleshores i per a resumir, jo pense que hi ha que girar la carta amb la E i comprobar que hi ha un nombre parell i també girar la carta amb el 7 i comprobar que no hi ha una vocal.

Salutacions.

P.D: He esborrat l'anterior comentari perque contenia un error en el raonament, però deia el mateix a la fi.

P.P.D: vaja, també he ahgut d'esborrar l'anterior comentari perque no s'havia copiat correctament... xD... demane disculpes