dijous, 14 de febrer de 2013

No importa que siga veritat, el que és mal és que es diga

Quan la pantanada de Tous, jo tot just havia acabat la carrera i, és clar, no havia trobat encara una feina estable. Així que em guanyava el jornal com a integrant d'una de les colles que ací, al poble, es dedicaven a netejar les sèquies que havien quedat reblides de tota mena de coses (fang, canyes, branques arbres i fins i tot animals morts) per efecte de la inundació. L'encarregat de la meua colla era un home major i de bon tarannà amb qui de seguida vaig fer lliga. Era un home ben alegre i alhora sentenciós. Un dia, mentre fèiem un descans, jo em pelava una taronja, assegut al marge que separava la sèquia de l'hort d'on l'havia agafada. Despreocupadament, llançava les corfes. Algunes queien al caixer i altres al mateix hort. En veure-ho, el senyor Emilio, que així es deia l'encarregat, mentre em convidava a replegar-les, em va dir:
  -Xiquet, el pecat és l'escàndol.
Quantes vegades m'ha vingut al cap la dita admonició aquests dies en els que s'ha fet públic el que sembla ser un escàndol immens de corrupció i finançament il.legal d'un partit polític. Pel que es veu, el problema no és tant que siga veritat com que s'ha ja fet públic. El mal no està en el fet. Allò dolent i criticable és que un mitjà de comunicació ho haja publicat. Per culpa seua ha baixat la borsa i ha pujat la prima de risc. Això és el que està malament. El pecat és l'escàndol, no el fet, i el culpable és qui dóna la notícia i no qui ha comés els actes noticiables. Així sembla que ho veuen i ho consideren els diaris de dretes si fem cas (i com no n'hem de fer?) d'alguna de les seues portades.
La cosa ben bé mereix una anàlisi (una mica) filosòfica. Suposem que allò que s'ha denunciat ha ocorregut realment, que és veritat, vaja. Aleshores, els fets esdevinguts són la causa de la notícia, i la notícia ha estat la causa de la baixada de la borsa i la pujada de la prima de risc (i de la pujada del descrèdit dels polítics que ens governen i de la imatge exterior del país, si no estava ja prou deteriorada). D'aquesta manera, els fets denunciats només són la causa indirecta d'aquestes conseqüències que, a més a més, no s'hagueren produït si no haguera existit la denuncia. Si haguera existit la corrupció, però ningú no l'haguera feta pública, no hauria baixat la borsa, etc. etc. Per tant els culpables no són els corruptes sinó el periòdic que ha destapat la corrupció. Té la seua lògica, i molt poca vergonya!

2 comentaris:

Pepe Ferrando ha dit...

Ja era hora que tornares al blog. No se perquè dius “El pecat és l'escàndol, no el fet, i el culpable és qui dóna la notícia i no qui ha comés els actes noticiables. Així sembla que ho veuen i ho consideren els diaris de dretes. No són tots els mitjans de comunicació els que estan denunciant totes les corrupteles sense distinció de signes? Per esta vegada m’has deixat en orsay.
Per cert, el que està destapant tota la corrupció és la crisi. La crisi és qui està fent que amb l’escassetat de recursos s’investigue tot per tots.

Howard ha dit...

Un gran blog,
Les escribo desde atlanta, EE. UU., quiero compartir con cualquiera que esté pasando por un desafío de salud para decirles que no están solos porque mi historia cambiará su vida para siempre y se recuperarán con la ayuda del centro herbal Dr. Itua, un tradicional Herbal Doctor que curó mi cáncer de próstata y herpes con su excelente medicina a base de hierbas después de beber la medicina a base de hierbas que compré del Dr. Itua me curó después de beber las medicinas a base de hierbas durante 30 días. Repito, tomé las hierbas medicinales del Dr. Itua durante 30 días y me curé completamente del cáncer de próstata y del virus del herpes.
El Dr. Itua es un gran médico tradicional que curó varias enfermedades y enfermedades con sus hierbas medicinales y raíces, el Dr. Itua cura las siguientes enfermedades; Virus del herpes, culebrilla, hepatitis B/C, cánceres, enfermedad de Alzheimer, VPH, infertilidad masculina y femenina, VIH/SIDA, melanoma, mesotelioma, diabetes, mieloma múltiple, enfermedad de Parkinson, tumores neuroendocrinos, herpes, VIH/SIDA, enfermedad no Hodgkin linfoma, diarrea crónica, EPOC, hechizo de amor, hepatitis, cáncer de próstata,
Dirección de correo electrónico de contacto del centro herbal Dr. Itua: drituaherbalcenter@gmail.com también su tienda de hierbas https://drituaherbalcenter.com/shop/. Estaba tan devastado cuando un amigo mío en la universidad me presentó las medicinas herbales del Dr. Itua y fue una gran experiencia porque tenía dudas la primera vez que hablé con el Dr. Itua, pero luego lo intenté y fue increíble. Dr. El centro herbal Itua es un gran hombre con conocimientos de curación natural de raíces y hierbas africanas.
Vivirás para testificar de la misma manera que lo estoy haciendo ahora.