dissabte, 3 de maig del 2008

Solució al problema lògic nº 10


És per les dates que són? És per què era massa fàcil o per què era massa difícil? Potser ja esteu farts? La bona qüestió és que ningú no ha contestat i m'he quedat un poc despagat (tant que m'ho havia currat!).
La solució és aquesta. Allò que més convé es triar la primera oferta, perquè t'assegures el molí (ni més ni menys). Com que el fill gran del moliner era un cobdiciós (un "anvejós", que diem al meu poble) va triar la segona oferta, tot pensant que, en el pitjor dels casos s'ho emportaria tot excepte el gat, i en el millor cas s'ho emportaria tot. Però ho va haver de compartir tot amb el germà, perquè aquest va dir "T'ho quedaràs tot menys el gat" i, clar, no va tenir un altre remei. Imaginem que fóra vertader, aleshores s'ho havia de quedar tot, però llavors seria fals que s'ho quedaria tot menys el gat. Com que era fals, aleshores o bé s'ho quedava tot menys el gat o s'ho repartia tot amb el seu germà. Atés que no podia quedar-s'ho tot excepte el gat, perquè aleshores això seria vertader, s'ho va haver de partir tot amb el seu germà.
Conclusió: Val més perdre que més perdre.
Bé, dilluns o dimarts us posaré algun text de "Vista parcial".

4 comentaris:

Aristófanes ha dit...

En mi caso han sido las fechas, he vuelto hace un par de horas a la civilización (a los que presumen de irse al pueblo donde no hay internet: en mi casa hay máquina de escribir, a ver quién da más).

Por cierto, el problema me trajo la idea de que se podría hacer uno similar en que la cuestión fuese una frase tal que fuera indecidible si es verdadera o falsa. Le daré vueltas a ver si me sale algo que quede medianamente claro, pero mientras tanto espero que sigas poniendo problemas como este!

Anònim ha dit...

Hola, Tobies,
hi vaig pensar, però aquestes coses no me n'isc sola, acostume a demanar-li pistes a Emili. I aquests 4 dies hem anat massa embolicats per a pensar-hi. Oh, la pròxima volta intentaré pensar-hi sola. Però els trobe difícils! És una part del cervell que no acostume a treballar, i em costa. Si vaig a les teues classes, reeixiré millor?

Vista Parcial ha dit...

Tant de bo fóra així, Marta. Aristófanes ve a les meues classes, però pense que no hi ha relació de causa-efecte.

Adolfo ha dit...

Hola Tobies!

En el meu cas també han sigut les dates. Vaig estar de viatge a Granada i sense conexió a internet, però m'ha agradat el problema i espere que n'hi continues possant :)

Salutacions!